Karabuğday tanesi yüksek düzeyde protein, diyet lif, vitamin, mineral madde, temel çoklu doymamış yağ asitleri, rutin ve quercetin gibi antioksidanları içerir. Besin kalitesinin yüksek olması nedeniyle önemli bir gıda ham bileşeni olan karabuğday, fonksiyonel gıda endüstrisi için çok önemli bir potansiyele sahiptir. Bitkinin taneleri, unu, yaprak ve sürgünleri de sebze olarak tüketiliyor. Taneleri doğrudan pilav, çorba, dolmalarda, kısır vb yapımında kullanılırken taneden elde edilen un saf yada diğer unlarla karıştırılarak ekmek, makarna, erişte, bisküvi, kek, kurabiye, poğaça gibi unlu mamüllerde, puding, pasta gibi tatlılarda, dondurma külahı yapımında, etli ve sebzeli yemeklerin yanında garnitür olarak da kullanılmaktadır.
Karabuğday fonksiyonel gıda endüstrisi için yüksek bir potansiyele sahiptir. Karabuğdayda yüksek besinsel değerlere sahip protein ve önemli düzeylerde diyet lif, vitamin (B 1, B2 ve E vitaminleri) ve mineral madde bulunur. Karabuğdayın başlıca antioksidanları Rutin ve kersetindir. Bu antioksidanlar kronik toplardamar yetersizliği hastalığının tedavisinde önemlidir. Karabuğday tanelerinin ana besinsel değeri tahıllarınkine benzemektedir. Nişasta ve lif içeriği tahıllar ile hemen hemen aynı miktarda olan karabuğday, yüksek oranda linoleik asit gibi temel çoklu doymamış yağ asitlerini içerir. Tahıllarla karşılaştırıldığında diğer tahıllara göre, bütün temel aminoasitler (özellikle lisin,treonin, triptofan) bakımından yüksek konsantrasyona sahip olmasından dolayı ve içinde bulundurduğu sülfür içeren aminoasitler ile birlikte dengeli aminoasit kompozisyonu bakımından karabuğday proteini yüksek besin kalitesine sahiptir. Tokoferol ve fenolik bileşenler gibi diğer antioksidanlar ile birlikte, flavanoller ve türevlerini içeren karabuğdayca zengin diyetin kalın bağırsakta Bifidobakteria ve Laktobasillerin aktivitesini ve gelişmesini teşvik ettiği bulunmuştur.
Karabuğday yaprak ekstresinde ki ana komponent bir flavonol glikozit olan Rutindir. Vitamin P olarak da adlandırılan Rutin, dolaşım sistemine etki ettiği için tıbbi açıdan da önemlidir. Yapılan çalışmalar neticesinde Rutinin trombosit agregasyonunu inhibe ettiği in-vitro medellerde anti-enflamatuar etkinlik gösterdiği aldoz redüktaz aktivitesini düşürdüğü gözlenmiştir.
Karabuğday; gluten içermediğinden çölyak ve benzeri hastalar için ideal bir gıda hammaddesidir. Bileşiminde yüksek düzeyde protein, özellikle tahıllarda sınırlı miktarda bulunan ve temel aminoasitlerden biri olan lisin, diyet lif, vitamin (B1 ve E), mineral madde ve linoleik asit gibi temel çoklu doymamış yağ asitlerini, ayrıca rutin, quercetin antioksidanlarını içermektedir.